5 τροφές που βελτιώνουν την υγεία του δέρματός μας χωρίς να μας παχαίνουν!

5 τροφές που βελτιώνουν την υγεία του δέρματός μας χωρίς να μας παχαίνουν!

Είσαι ότι τρώς. Και αυτό φαίνεται και στο δέρμα σου!

Η επιστήμη προχωρά και μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για το πως το τι τρώμε επηρεάζει το σώμα μας και συγκεκριμένα την υγεία και πόσο ευαίσθητο γίνεται το δέρμα μας στις φθορές και την φυσική γήρανση.

Σήμερα θα σας δείξουμε τις 5 καλύτερες τροφές για να διατηρείτε το δέρμα σας υγιές και λαμπερό, όπως του αξίζει.Λιπαρά ψάρια

1. Ω3 “Λιπαρά Ψάρια”: Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα, είναι εξαιρετικές τροφές για υγιές δέρμα.

Είναι πλούσιες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για να διατηρήσουν το δέρμα παχύ, ελαστικό και ενυδατωμένο. Στην πραγματικότητα, η ανεπάρκεια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να προκαλέσει ξηρό δέρμα.

Τα λιπαρά ωμέγα-3 στα ψάρια μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και ακμή. Μπορούν ακόμη και να κάνουν το δέρμα σας λιγότερο ευαίσθητο στις βλαβερές ακτίνες UV του ήλιου.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση φλεγμονωδών και αυτοάνοσων καταστάσεων που επηρεάζουν το δέρμα σας, όπως η ψωρίαση κλπ.

Τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης πηγή βιταμίνης Ε, ένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά για το δέρμα σας.

Η λήψη αρκετής βιταμίνης Ε είναι απαραίτητη για την προστασία του δέρματος σας από βλάβες από ελεύθερες ρίζες και φλεγμονή.

Αυτός ο τύπος θαλασσινών είναι επίσης μια πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, η οποία απαιτείται για τη διατήρηση της δύναμης και της ακεραιότητας του δέρματός σας.

Τέλος, τα ψάρια παρέχουν ψευδάργυρο – ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των ακόλουθων:

Συνοπτικά:

Λιπαρά είδη ψαριών όπως ο σολομός περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να διατηρήσουν το δέρμα σας ενυδατωμένο. Είναι επίσης μια καλή πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, βιταμίνης Ε και ψευδαργύρου.

2. Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σας από βλάβες και γήρανση.

Οι ισχυρές ενώσεις που βρίσκονται στο πράσινο τσάι ονομάζονται κατεχίνες και λειτουργούν για τη βελτίωση της υγείας του δέρματός σας με διάφορους τρόπους.

Όπως πολλά άλλα τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σας από βλάβες από τον ήλιο.

Μια μελέτη 12 εβδομάδων με 60 γυναίκες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει την ερυθρότητα από την έκθεση στον ήλιο έως και 25%.

Το πράσινο τσάι βελτίωσε επίσης την υγρασία, την τραχύτητα, το πάχος και την ελαστικότητα του δέρματός τους.

Ενώ το πράσινο τσάι είναι μια εξαιρετική επιλογή για υγιές δέρμα, ίσως θελήσετε να αποφύγετε να πίνετε το τσάι σας με γάλα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το γάλα θα μπορούσε να μειώσει την επίδραση των αντιοξειδωτικών του πράσινου τσαγιού.

Συνοπτικά:
Οι κατεχίνες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα σας από βλάβες στον ήλιο και να μειώσουν την ερυθρότητα, καθώς και να βελτιώσουν την ενυδάτωση, το πάχος και την ελαστικότητά του.

3. Μαύρη σοκολάτα: Εάν χρειάζεστε έναν ακόμη ένα λόγο να τρώτε σοκολάτα..

Οι επιδράσεις του κακάο στο δέρμα σας είναι φαινομενικές.

Μετά από 6-12 εβδομάδες κατανάλωσης σκόνης κακάου με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά κάθε μέρα, οι συμμετέχοντες σε μια μελέτη παρουσίασαν παχύτερο, πιο ενυδατωμένο δέρμα.

Το δέρμα τους ήταν επίσης λιγότερο τραχύ και φολιδωτό, λιγότερο ευαίσθητο στο ηλιακό έγκαυμα και είχε καλύτερη ροή αίματος – που φέρνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο δέρμα σας.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 20 γραμμαρίων υψηλής αντιοξειδωτικής μαύρης σοκολάτας την ημέρα θα μπορούσε να επιτρέψει στο δέρμα σας να αντέξει πάνω από το διπλάσιο της υπεριώδους ακτινοβολίας πριν από το κάψιμο, σε σύγκριση με την κατανάλωση σοκολάτας χαμηλής αντιοξειδωτικής ουσίας.

Αρκετές άλλες μελέτες έχουν παρατηρήσει παρόμοια αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων στην εμφάνιση των ρυτίδων. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι τουλάχιστον μία μελέτη δεν βρήκε σημαντικά αποτελέσματα.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη και να διατηρήσετε στο ελάχιστο την προσθήκη ζάχαρης.

Με λίγα λόγια..

Το κακάο περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα σας από το ηλιακό έγκαυμα. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να βελτιώσουν τις ρυτίδες, το πάχος του δέρματος, την ενυδάτωση, τη ροή του αίματος και την υφή του δέρματος. Οπως έχουμε ξανα αναφέρει η προστασία από τον ήλιο είναι ότι πιο σημαντικο.

4. Γλυκοπατάτες

Η βήτα καροτίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στα φυτά.

Λειτουργεί ως προβιταμίνη Α, που σημαίνει ότι μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α στο σώμα σας.

Η βήτα καροτίνη βρίσκεται σε πορτοκάλια και λαχανικά όπως καρότα, σπανάκι και γλυκοπατάτες.

Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή – μία μερίδα 1/2 φλυτζανιού (100 γραμμάρια) ψημένης γλυκοπατάτας περιέχει αρκετό βήτα καροτένιο για να παρέχει περισσότερο από έξι φορές το DV της βιταμίνης Α.

Τα καροτενοειδή όπως το βήτα καροτένιο βοηθούν στη διατήρηση της επιδερμίδας σας υγιή ενεργώντας ως φυσικό αντιηλιακό.

Όταν καταναλώνεται, αυτό το αντιοξειδωτικό ενσωματώνεται στο δέρμα σας και βοηθά στην προστασία των κυττάρων του δέρματος σας από την έκθεση στον ήλιο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος, του κυτταρικού θανάτου και του ξηρού, ζαρωμένου δέρματος.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι υψηλές ποσότητες βήτα καροτίνης μπορεί επίσης να προσθέσουν ένα ζεστό, πορτοκαλί χρώμα στο δέρμα σας, συμβάλλοντας σε μια συνολικά πιο υγιή εμφάνιση.

Με λίγα λόγια..

Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα καροτίνης, η οποία δρα ως φυσικό αντιηλιακό και μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από βλάβες στον ήλιο.

5. Αβοκάντο: Τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη.

Αυτά τα λίπη ωφελούν πολλές λειτουργίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του δέρματός σας.

Η λήψη αρκετών από αυτά τα λίπη είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το δέρμα ευέλικτο και ενυδατωμένο.

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 700 γυναίκες διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη ολικού λίπους – συγκεκριμένα οι τύποι υγιών λιπών που βρέθηκαν στα αβοκάντο – συσχετίστηκε με πιο μαλακό, ελατηριώδες δέρμα (8).

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα αβοκάντο περιέχουν ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος σας από βλάβες από τον ήλιο. Η υπεριώδης βλάβη στο δέρμα σας μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης.

Τα αβοκάντο είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του δέρματός σας από οξειδωτικές βλάβες.

Είναι ενδιαφέρον ότι η βιταμίνη Ε φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C.

Η βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη για υγιές δέρμα. Το δέρμα σας το χρειάζεται για να δημιουργήσει κολλαγόνο, που είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα σας ισχυρό και υγιές.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι σπάνια αυτές τις μέρες, αλλά τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ξηρό, τραχύ και φολιδωτό δέρμα που τείνει να μώλωπες εύκολα.

Η βιταμίνη C είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του δέρματος σας από οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται από τον ήλιο και το περιβάλλον, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σημάδια γήρανσης.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων, ή περίπου 1/2 αβοκάντο, παρέχει το 14% της ημερήσιας τιμής (DV) για τη βιταμίνη Ε και το 11% του DV για τη βιταμίνη C.

Με λίγα λόγια..

Τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και περιέχουν βιταμίνες Ε και C, οι οποίες είναι σημαντικές για το υγιές δέρμα. Συσκευάζουν επίσης ενώσεις που μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα σας από βλάβες από τον ήλιο

Ακολουθήστε μας στη σελίδα Φύσις στο Facebook & Instagram σήμερα για τις τελευταίες προσφορές και νέα!

Επιστροφή στο ιστολόγιο